Finn ut hvilken hudtype du har!

En sunn hud kan de fleste oppnå ved å gi huden en daglig hudpleie med rens, næring og fuktighet.

Huden er den delen av kroppen som er mest utsatt for skader fra omgivelsene. Sol, vind, kulde og forurensing er med på å påvirke huden. En sunn hud kan de fleste oppnå ved å gi huden en daglig hudpleie med rens, næring og fuktighet. Hudpleier Natasha gir deg tips til hva din hudtype trenger.

Normal hud

Kjenner du deg igjen?
Du har sjelden problemer med huden og er enten tørr eller blank. Huden er myk, glatt med små porer. Jevn og fin overflate med en god fukt- og fettbalanse. Ingen tørre eller fete partier, sjeldent urenheter og sorte prikker.

Du trenger:
Fuktighetsprodukter og antioksidanter som beskytter mot ytre påvirkninger som sol, vær, vind og tørt inneklima. Du kan bruke de fleste hudpleieprodukter. Rens huden godt hver dag, bruk fuktighetskrem morgen og kveld og en peeling-krem to ganger i uken.

Fet hud

Kjenner du deg igjen?
Ansiktet er ofte blankt, du har synlige porer og en tendens til å utvikle akne og andre utslett.

Du trenger:
Produkter som regulerer talgproduksjonen. Unngå produkter som kan tette talgkanalene, for eksempel med høye konsentrasjoner mineralolje. Bruk kun produkter som ikke tørker ut huden og helst en olje-fri fuktighetskrem som trenger dypt ned i huden.

Tørr hud

Kjenner du deg igjen?
Du har små porer og en tørr, matt hudoverflate. De med tørr hud får ofte mer markerte rynker enn normal og fet hud. Huden er jevn og fin uten urenheter, men kan sees og kjennes stram ut. Kan ha tørre flekker som kan sprekke opp og linjer og rynker i mimikkområdene.

Du trenger:
Produkter som både er fuktighetsgivende, næringsrike og mykgjørende med planteoljer i basen. Ingredienser som bygger opp hudbarrieren er viktig. Bruk en mild rens, bruk jevnlig en fuktighetsgivende ansiktsmaske. Velg en litt fet fuktighetskrem og en næringsgivende nattkrem.

Kombinasjonshud

Kjenner du deg igjen?
Kombinasjon av tørr og fet hud, som oftest fet i T-sonen (panne, nese og hake) og normal på kinnene.

Du trenger:
Fuktighetskremer som ikke stimulerer til økt talgproduksjon, samt et talgregulerende produkt til bruk i T-sonen, gjerne et tilpasset serum. Det er viktig å velge riktig hudpleie for denne hudtypen da for mye eller for lite fuktighet kan føre til ubalanse. Prøv å velge anti-skinnende produkter for å redusere gjenskinn i huden. 

Sensitiv hud

Kjenner du deg igjen?
Tynn, sart hud som lett blir rød og irritert. Huden er svært følsom for temperaturforskjeller. Fra kald til varm, tørr luft og for mye sol kan skape ubalanse.

Du trenger:
Milde, ikke-irriterende produkter som motvirker rødhet og hudirritasjoner og produkter som bygger opp hudbarrieren. Bruk milde, uparfymert produkter, og ren hud morgen og kveld. Kombiner gjerne med et serum for sensitiv hud og bruk en fuktighetsgivende maske to ganger i uken. 

Moden hud med rynker

Kjenner du deg igjen?
Huden har linjer og rynker, elastisitetstap og ujevn pigmentering og er ofte tørrere enn før.

Du trenger:
Aktive antiage-produkter som stimulerer cellene til å produserer elastin og kollagen.

Kilde: Hudpleier Natasha Gamble  http://www.dermanor.no/cat/233.aspx